A- A A+

Akadálymentesített honlap

Vodka és cukor a 3D-tégla alapja - ORIGO

A jövőben akár az űrben is építkezhetünk robotok segítségével, távvezérléssel a Polybrick 3D-nyomtatással készült téglának köszönhetően.

Mérnökök régóta kísérleteznek vele, hogyan tudnák hasznosan felhasználni a 3D nyomtatási technológiát az építőiparban. A Cornell egyetem tudósainak legújabb fejlesztése a PolyBrick , egy habarcs nélkül összeálló, a DNS felépítéséhez hasonló kompakt szerkezettel bíró, olcsó és tartós tégla.

Jönnek a közel nulla energiagényű házak - ORIGO

Minden új épületnek közel nulla energiaiényűnek kell lennie 2021-től. Már jövőre is szigorúbb energetikai előírásoknak kell eleget tenni, ha a ház közpénzből épül.

Immár magyar jogszabály is rögzíti: 2020. december 31-ét követően minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. A közel nulla érték azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség - az épület becsült élettartama alatt - megtérüljön. Másképpen fogalmazva: a lehető legkisebb ráfordítással kell a lehető legnagyobb energiamegtakarítást elérni.

Elképesztő újítások az építőiparban

A hagyományos iparágakban is elképesztő sebességre kapcsolt a kutatási kedv: a tégla, a cserép, a beton és a nyílászárók is alaposan megújulnak.


Új falazó- és építőanyagokban nincs hiány: nálunk is rendszeresen jutnak ilyen ötletek nagy sajtónyilvánossághoz. Az építőiparban azonban hosszú ideig tart egy-egy új anyag elterjedése, ezt az engedélyeztetési folyamat és a szabványok mellett az is nehezíti, hogy a több évtizedre, esetleg évszázadra tervezett épületekbe mindenki csak nagyon megbízható anyagokat építene be.